космос галактики планети комети астероиди - Най-студеното място
f36 Най-студеното място във Вселената

Кое е най-студеното място във Вселената?

Всеки си мисли през студените зимни дни, че е на най-студеното място, а в горещите летни дни копнее да е на някое истински студено място. Има ли обаче такова? Според анализаторите от Life’s Little Mysteries, най-студеното място във Вселената не е Северният полюс, както мнозина от нас биха си помислили. А ако в горещи дни като този искате да го посетите, то ще трябва да изчакате да измислят някои по-сериозни технологии, като телепортацията на огромни разстояния, защото то се намира на 5 000 светлинни години от нашата планета.

Става въпрос за мъглявината Бумеранг в съзвездието Кентавър. Планетарни мъглявини като тази се формират около ярка централна звезда, когато в последните етапи от живота си, тя започва да изхвърля газ. Какво знаем за тази мъглявина?

Мъглявината Бумеранг е едно от най-особените места във Вселената. Откриватели на това място са астрономите Сахай и Наймън, които през 1995 година използвали 15-метровия шведски ЕСО Submillimetre телескоп в Чили, за да открият, че тази мъглявина е най-студеното място, откривано някога.

Температурата там е само с един градус по-висока от абсолютната нула, което се счита за най-ниската граница на всички температури, и е -272°C. Дори температурата -270°C, получила се при Големия взрив, смятана за най-ниската, получавана някога до онзи момент, е по-топла от тази мъглявина, превърнала се в единствения намерен досега обект, с температура по-ниска от фоновата радиация.

digital.bg | 23 Юли 2012г.