космос галактики планети комети астероиди - метеорити
f38 Най-големите метеорити намерени на Земята

Най-големите метеорити на Земята


Wilamet Уиламет


Уиламет тежи 15,5 тона и има площ 7.7кв.м. Той е най-големият метеорит откриват някога в САЩ и се състои от 91% желязо и 7,62% никел.

Метеоритът е открит от Елис Хъджис през 1902г. Той разбрал, че откритието му е ценно и три месеца се опитвал да го премести на километър разстояние от частната земя на която се намирал и да го обяви за негова собственост. В крайна сметка го заловили и метеоритът е купен за $26000 за да бъде показан в Американския исторически музей.Mbosi Мбози


Официално открит през 1930г – до тогава е смятан за свещен камък от местните племена – Мбози е огромен метеорит в Танзания, голямо парче метал от космоса тежащо 16 тона.

Както при много метеорити, липсват следи от кратер. Първоначално метеоритът е бил заровен до половината в земята, но днес е изровен и под него е направен плинт.


Agpalilik Агпалилик


Открит през 1963г. от Вагн Ф. Бучвалд, Агпалилик е на четвърто място по големина в гренландския Кейп Йорк и е по-малката част от големия метеорит с маса от 20 тона. В момента се намира в Геологическия музей в Копенхаген.
Метеоритът в Кейп Йорк, от който се е отделил Агпалилик и се е разбил на Земята преди повече от 10 000 години, е един от най-големите железни метеорити на планетата. Векове наред инуити, които живеели около останките са ги използвали като източник на желязо за производството на инструменти и оръжия докато през 1818г. това не достига до ушите на учените. Между 1818г. и 1883г. се провеждат пет експедиции с цел да се проследи източника на желязо, но всички са се провалили.

Bakubirito Бакубирито


Големият Бакубирито несъмнено е най-големият метеорит в Мексико и един от най-големите космически обекти, които са се сблъсквали със Земята без да я унищожат. Четири метровото парче желязо тежи 22 тона и може да бъде видяно в Centro de Ciencias de Sinaloa, където привлича вниманието на туристите.
Огромният метеорит е открит от американския геолог Гилбърт Елис Бейли през 1892г. и е изровен с помощта на местните хора.

Ahnigito Ахнигито


По-голямото парче от метеорита в Кейп Йорк. Ахнигито тежи 31 тона и е най-тежкият метеорит, преместван от човек. Първите слухове за желязо в Гренландия се появяват през 1818г., но чак през 1894г. американския изследовател Робърт Пиъри успява да открие метеорита.
На Пиъри му трябват 3 години за да натовари метеорита на корабите. За да стане това се е наложило построяването на единствения железопътен път в Гренландия. Изследователят успял да продаде находката си на Американския исторически музей за $40000.

El Chako Ел Чако


Най-големият фрагмент от железен метеорит, който е част от групата метеорити Campo del Cielo и кратерът с площ 60кв.км. носещ същото име. Той тежи 37 тона и е вторият по големина метеорит изваждан от повърхността на Земята.
Ел Чако е открит през 1969г. на дълбочина 5 метра с помощта на детектор за метали. Околните кратери са на възраст 4000-5000 години и са забелязани още през 1576г. от местните жители.
През 1990г. аржентински полицай успява да осуети опита на ловеца на метеорити Робърт Хааг да открадне Ел Чако, който по това време бил изнесен от страната.

Hoba Хоба


На чело в класацията застава метеоритът Хоба в Намибия. Смята се, че 60 тонното парче метал е било забавено от земната атмосфера до такава степен, че е останало непокътнато и едва заровено. Дори има твърдения, че благодарение на необикновено плоската си форма, метеоритът се е плъзнал по земята.
Хоба е паднал преди по-малко от 80000 години, съставен е от 84% желязо и 16% никел и е най-масивното естествено образувало се парче желязо на повърхността на Земята. Заради голямата си маса, метеоритът не е местен от мястото си от откриването си през 1920г. когато фермер ударил на желязо докато обработвал земята си. Огромният Хоба е посещаван от хиляди туристи всяка година.