космос галактики планети комети астероиди - метеорити
f40 Астероид Апофис (Apofis)

Астероидът "Апофис" премина малко преди 16.00 ч на 9.1.2013 българско време на разстояние 14,5 милиона километра от Земята, съобщи НАСА. Масата на гигантското небесно тяло е 50 милиона тона, астрономите го описват като „най-опасния астероид на столетието”. Евентуален сблъсък със Земята би се равнявал на 65 хиляди атомни бомби.
Сегашната траектория на астероида се явява своеобразна „генерална репетиция”. През 2029 година той ще премине на опасните 36 хиляди километра разстояние от Земята - това е височината на геостационарната орбита (около 35 700 км), а през 2036 година може да се сблъска с планетата ни, тъй като според някой прогнози "Апофис" може да промени орбитата си.
Небесното тяло е известно още с наименованието 2004 MN4.

По късно учени от NASA заявиха на пресконференция, че сблъсък на астероида "Апофис" със Земята през 2036 година е изключен, макар че той ще се доближи до нашата планета на разстояние от едва около 30 хиляди километра. Американските учени са наблюдавали внимателно преминаването на "небесния странник" край нашата планета. Получените данни са им позволили да стигнат до извода, че първоначалните прогнози за възможен сблъсък след 23 години не са актуални. Доналд Йеоманс, ръководител на програмата на НАСА за изучаване на космически обекти, които се приближават до Земята, казва, че подобна перспектива през 2036 година определено може да бъде изключена. Според специалиста астероидът наистина ще прелети недалеч от нашата планета, но няма да представлява опасност.
Астероидът Апофис, кръстен на древноегипетски бог-разрушител, е с диаметър малко над 300 метра. Открилите го преди 8 години сътрудници на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния, тогава оценяваха вероятността от сблъсъка му със Земята на 13 април 2036 г. на 1 към 45 000. "Шансовете за сблъсък, както ги оценяваме сега, са по-малко от 1 на 1 милион. Това ни позволява уверено да заявим, че такъв развой на събитията през 2036 г. е изключен" - подчертава Йеоманс.