f41 Добив на суровини от астероиди

Втора американска компания обяви плановете си да извлича суровини от близки астероиди и така да осигурява гориво и вода за спътници и да строи космически апарати на орбита, съобщи Ройтерс 21.1.2013 г.
Базираната в Санта Моника, Калифорния, компания "Дийп спейс индъстрис" (Deep Space Industries) си е поставила за цел първата подобна мисия да е през 2015 година. Тогава те ще изпратят малък космически апарат на шестмесечна експедиция, за да изследва астероид. За намаляване на разходите спътникът с тегло 25 кг ще бъде изстрелян с ракета, извеждаща на орбита комуникационен сателит или друга роботизирана сонда.

Всяка година астрономите откриват около 1000 малки астероида сравнително близо до Земята. Смята се, че повечето, ако не и всички, съдържат вода и газове като метан, от които може да бъде получено гориво, както и метали като никел, които могат да бъдат използвани от триизмерни принтери за производство на части, каза на пресконференция в Сиатъл президентът на "Дийп спейс индъстрис" Дейвид Гъмп.

"В бизнес плана на "Дийп спейс индъстрис" няма нищо, което да не може да бъде изпълнено с вече съществуващи технологии" - каза Джон Манкинс, бивш мениджър на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, който е главен технически директор на компанията. "Технологията може да не е използвана в космоса за предлаганите цели, но тя вече съществува"."Дийп спейс индъстрис" е втората компания, която представя план да извлича суровини от астероиди.

f40 Миналата година (2012г.) това направи "Планетари рисорсис" от Вашингтон. Тя има подкрепата на известни инвеститори като Лари Пейдж и Ерик Шмид от "Гугъл", както и консултанти като Джеймс Камерън. Те обявиха програма, която ще започне с малки телескопи на ниска цена, които да търсят потенциално изгодни за експлоатиране астероиди. Цената на първата мисия на "Дийп спейс индъстрис" е около 20 милиона. Половината от тях компанията се надява да получи от договори с държавата и научно-изследователски институти, а останалото от коропративни реклами и спонсори. При втората мисия през 2016 г. се предвижда да бъде доставен на Земята материал от избрани астероиди с тегло 50 до 100 кг. Част от пробите ще бъдат продадени, а от другите ще бъде извлечен материал - метали и други ценни ресурси, за да бъде разработена технология за производство на гориво и компоненти като слънчеви панели в космоса. Компанията е подала заявка за патент за триизмерен принтер, който с лазери депозира никел по точни схеми в условия на нулева гравитация. На Земята с подобни принтери се произвеждат триизмерни части. Крайната цел на компанията е да построи флотилия от роботизирани космически апарати, които да извличат ресурси за гориво и ценни минирали от астероиди.