f44 Нов спътник на Нептун

След като миналата година телескопът Хъбъл (Hubble Space Telescope, HST) откри пета луна на Плутон, наскоро (7.2013) орбиталното съоръжение за изучаване на дълбокия космос спечели заслугите за още едно важно откритие – нов спътник на осмата планета от Слънчевата система – Нептун.

Според официалното съобщение, докато изучавал снимки на пространството около Нептун изследователят от института SETI Марк Шоуолтер (Mark Showalter) открил неизвестен досега спътник на въпросната планета. За да потвърди откритието направено на 1 юли, астрономът трябвало да проанализира около 150 архивни снимки на Нептун, направени от телескопа Хъбъл в периода от 2004 до 2009 г. В крайна сметка била установена кръговата орбита на новия спътник и определени параметрите му.

Новата луна, която получила наименованието S/2004 N1, прави пълен оборот около планетата приблизително за 23 часа, като орбитата му е на 105,3 хиляди км. от планетата между два от другите й спътници – Лариса и Протей. Оказва се също, че новооткритият спътник е съвсем малък според космическите критерии – диаметърът му е само 19,3 км. В резултат на това той изглежда 100 млн. пъти по-тъмен от най-неярката звезда, която може да се наблюдава на нощния небосклон с невъоръжено око. С това се обяснява и факта, че откриването на луната става чак сега. Всъщност космическото тяло е успяло да се укрие дори от зоркото око на космическата сонда Voyager 2, която е прелетяла покрай Нептун през 1989 г.

f43 Така или иначе, съществуването на луната вече е извън всякакво съмнение. Така S/2004 N1 става четиринадесетият (и най-малък) спътник на Нептун, за който е известно до момента.