f45 Нов луноход

На 02.12.2013 Китай изпрати своя подвижна лаборатория на Луната. "Чанъе-3" беше изстрелян с модифицирана ракета носител "Чанчжен - 3Б" от космодрума Сичан в провинция Съчуан.
На 09.12.2013 корабът носител влезе на орбита на естествения спътник на Земята.
На 14.12.2013 Китай стана третата страна в света след САЩ и СССР, която постигна меко кацане на космически апарат на Луната. Китайският космически апарат "Чанъе-3" с лунохода "Нефритен заек" на борда успешно кацна на Луната.
Апаратът се прилуни в кратера Залив на дъгата.
Няколко часа след прилуняването апаратът трябва да разгъне рампа, за да може луноходът "Нефритен заек" да слезе на повърхността на Луната.

Името Yutu означава нефритен заек и е избрана с гласуване от обикновените хора. То е в чест на местната легенда за нефритения заек, който живее на Луната и създава еликсир на безсмъртието. Той е и компания на китайската богиня на Луната Чангъ.

"Нефритен заек" е шестколесен всъдеход, пълен с електронна апаратура и с тегло около 120 кг. Той е натоварен с извършването на анализи, по-специално геоложки. Луноходът черпи енергия от слънчеви панели. Той ще изпраща към Земята триизмерни кадри от Луната. "Нефритен заек" ще е оперативен в продължение на три месеца. Максималната му скорост е 200 метра в час.

Мисията е част от основното желание на Китай да се превърне в космическа суперсила. Страната има и планове да изгради своя космическа станция до 2020 г. Тя настоява, че програмата й е само с научни и мирни цели, което е срещнато с недоверие от страна на САЩ. В опит да разсее съмненията Китай обяви, че ще споделя откритията си и с други държави, ще помага на развиващите се нации и техните космически програми и ще предложи да тренира астронавти от други страни.

Технологичното постижение бележи важен етап в амбициозната космическа програма на Китай, който се стреми да стане първата азиатска страна, изпратила човек на Луната, вероятно след 2025 г. Последното меко прилуняване бе преди повече от 37 години със съветската мисия "Луна-24" през август 1976 г. Основната задача на лунохода ще е тестване на серия технологии, които китайските учени са разработили. Сред тях е и изпробване на технология за комуникация в дълбокия Космос. Паралелно с това подвижната лаборатория ще изследва повърхността на Луната.

"Китайската лунна програма се развива в предвидените темпове, без прекъсвания", посочи Изабел Сурбес-Верже, специалистка по китайската космическа програма към френския Национален център за научни изследвания. "Китай има приоритетната цел да покаже, че постепенно догонва първите космически държави и по този начин да си осигури място на първостепенен партньор в бъдещите международни сътрудничества", отбеляза тя.